Zapata configuration

Discussion in 'General' started by kimnkhan, Jan 31, 2008.

  1. kimnkhan

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Anyone has any example or instruction on how to add a X100P card with Elastix.

    I have the same machine installed trixbox and detection of the card was smooth. I had to do nothing with the zapata.conf

    All I did was change the g0 to 1 and the zap trunk showed up in FOP and I was able to receive calls.

    And in Elastix, I tried to do the same - nothing happend so then I have copied the same zapata.conf file in Elastix and from CLI stopped asterisk then restarted Zaptel by:
    /etc/init.d/zaptel restart
    then
    asterisk Start

    But nothing happens. The hardware detection shows the card as: PCI Slot # 1: WCFXO/0 "Wildcard X101P Board 1"
    Port # 1
    FXO

    What am I missing?
     
  2. DaveD

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    597
    Likes Received:
    0
    There is an error in FOP This fixes it

    edit the file retrieve_op_conf_from_mysql.pl under the directory: /var/lib/asterisk/bin

    $ vi /var/lib/asterisk/bin/retrieve_op_conf_from_mysql.pl

    in line 21 and 26 change the file name zapata-auto.conf to zapata-channels.conf

    before change:

    if (scalar @ARGV == 2)
    {
    $amportalconf = $ARGV[0];
    $zapataconf = $ARGV[1]."/zapata.conf";
    $zapataautoconf = $ARGV[1]."/zapata-auto.conf";
    } else
    {
    $amportalconf = "/etc/amportal.conf";
    $zapataconf="/etc/asterisk/zapata.conf";
    $zapataautoconf="/etc/asterisk/zapata-auto.conf";
    }

    after change:

    if (scalar @ARGV == 2)
    {
    $amportalconf = $ARGV[0];
    $zapataconf = $ARGV[1]."/zapata.conf";
    $zapataautoconf = $ARGV[1]."/zapata-channels.conf";
    } else
    {
    $amportalconf = "/etc/amportal.conf";
    $zapataconf="/etc/asterisk/zapata.conf";
    $zapataautoconf="/etc/asterisk/zapata-channels.conf";
    }

    I then edited my ZAP trunk in FreePBX and saved it without actually making any changes and they now show up in the FOP!
     
  3. kimnkhan

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thanks a bunch. Now I have FOP showed up.
     
  4. kimnkhan

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Now when tried to call the zap line, I still dont have incoming calls. It does not ring the zap channel.
     
  5. DaveD

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    597
    Likes Received:
    0
    Do you have it setup to come from zaptel or from pstn
     
  6. kimnkhan

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Got it working now but there was a couple of things:

    1. Had to change from PSTN to ZAPTEL
    2. Had to modify the genzaptelconf file and add a line for zaptel
    3. Do a genzaptel to auto generate the ZAPATA_Channels file with zaptel context
    4. Changed the ZAPATA.conf to Zaptel context

    but still would not work so from a tip from another thread i then had to do a hardware detection and overwrite zapata.conf.

    Calls then start coming in nicely.

    Thanks a lot to the community.

    Kim
     

Share This Page